Ceza Röportajlar - Yerli Plaka
Ilk çikislarini Yeralti Operasyonu ile yapan Nefret albümünden sonra Dr. Fuchs'un askere gitmesi ile bir süreligine donduruldu.
Ceza bu ayrilik döneminde solo olarak yoluna devam etmeye karar verdi. "Medcezir" adli albüm solo kariyerinin baslangiç tasi oldu. Su günlerde televizyon kanallarinda ve festivallerde sikça gördügümüz Ceza ikinci solo albümü "Rapstar"i piyasaya sürdü. Ceza ile yüzyüze yeni albüm ve internet forumlarinda dönen dedikodular hakkinda sohbet ettik.
"Medcezir" albümünden sonra çok begenilen bir Türk Rap starisin. Yei albümüne de bu ismi vermissin. "Rapstar" albümünde birden fazla prodüktör ile beraber çalismissin. Daha önce Nefret ve Medcezir albümünde tek prodüktör ile çalisiyordun. Bu albümde farkli yelpazeye sahip olmak için mi böyle yaptin? Yoksa sartlar bunumu gerektirdi?
Isve., Holanda ve Almanya konserlerindebirçok prodüktör ile tanistim. Isveç'te yaptigim " Tamam " parçasi orada çok begenilmisti, ufak bir düzenleme ile albüme onu da ekledim. Geçen sene Avrupa turnesi olmustu. Fuat sayesinde Berlin'den prodüktörler ile çalismalarim oldu. Türkiye'den de bahadir, Mehmet Can ve Sagopa var. Her isin basinda ben de oldugum için benimde fikrim var bu albümde. Hepsi usta insanlar oldugu için seve seve hepsini okudum ve güzel bir albüm oldu.
Beklentin nedir albümden? "Medcezir" albümünden sonra oldukça popüler oldun. Bu albümden sonra farkli bir vizyon yaratmak istiyormusun yoksa "Medcezir" deki gibi mi kalmak istiyorsun?
Su anki konumumda istedigimi yaptim aslinda. Ilerisi ne gösterir bilemiyorum ama su anda yaptigim düetlere Nefret döneminde yapsam popüler olmak için yapilmis gibi bir izlenim verebilirdi. Ama kendimizi kabul ettirdikten sonra bunlari yaptigimiz için rahatim. Yaptiklarimiz ile herkes bizi ve mantalitemizi biliyor.Türk Rap piyasasi zaten bizi biliyor. Müzik piyasasindaki insanlara da "Rapçiler de var " dedinler diye kendimizi göstermeye basladik. Yani kendi durusumdan ve yaptigim isten ödün vermiyorum. Amaç ve satis olarak pek kaygimiz yok. Sadece Türk rap piyasasi için degil, tüm dünyadaki insanlar için RAP yapiyoruz. Bu süre içinde tabiki deneyim kazandik. Ilk bastaki amatörlük ve çocukça söylemler degisti. Yelpazemiz genisledi, Müzigi daha iyi anliyoruz artik. Degisik insanlarla diyalog halindeyiz ve onlardan çok sey ögrendik. Bu tabi ki müzigie yansiyor zamanlar. Sound olarak bence medcezir albümünden daha iyi bu albüm. Ama ruh ve içerik olarak yine ayni, çünkü ayni yürekten çikyigi için söylemlerimiz degismedi. Soykirim, irkçilik, doganin yokolmasi ve popülarite gibi seyleri elestiriyorum.
Albümde Mehmet Can ve bahadir'in sound'u bana çok degisik geldi. Bu tarz genç müzisyenlerin Türkçe Rap'e farkli bir bakis açisiyla yapilmis alt yapilar var. Böyle bir sound degisikligine gitmek seni korkutmadi mi?
Açikçasi korkutmadi, çünkü benim vokalim de normal rap vokallerine göre farkli. Flex yapan Mc'ler sayilidir dünyada. ( Flex: Birbirine çok yakin kafiyelerden olusan kelimeleri hizli bir biçimde söylemek ). Twista var mesela. Benim yaptigim aslinda daha underground Türkçe Rap piyasasi için. Normalde çteki piyasa Mc'lerin daha çok taninmasi ve satmasi gerekiyor. Ama Türkiye'de si anda yolu biz çiziyoruz belki de. mehmet Can, Bahadir ve da Frogg yillardir rap dinleyen adamlar. O yüzden iyi kaynastik. Onlarin fikirleri oldu, beraber fikir alisverisiyle böyle seyler ortaya çikti. Daha farkli sound'lar de ileride deneyebilirim. Rap kaliplarinin disinda bazi düsüncelerim var.
Artik seni televizyonlarda sikça görür hale geldik. En son Burcu Günes'in video klibinde seni gördük.Bu Featuring nasil oldu?
Teklif onlardan geldi. Ben kendi bölümümü okudum. Birsene geçtikten sonra, bir anda parça ortaya çikti. Biz de o sekilde o parçaynin çiktigini ögrendik. Parça çikmadan önce dinleyemedik ve mix olayinda da basinda duramadik. Aslinda o birden bire olmus bir olay oldu.
Forumlarda Ceza hayranlarinin bu düet için sana "Ceza artik piyasa oluyor, degisiyor" gibi söylemleri var.
kesinlikle böyle birsey yok. "Rapstar"i dinlesinler ve ne oldugunu görsünler. Eskiden beri RAP piyasasinda ne yaparsak yapalim bir sekilde tas atiliyor. Bi tarz seylere pekte cevap vermek istemiyorum açikçasi. Yapilabilecek en iyi seyin yapildigina inaniyorum. Bu yola hep beraber çiktik, bu tek benim basarim degil. Su ana kadar yanimda nekadar insan varsa onlarin basarisi bu. Olay Ceza degildi. Ceza sadece bayrak gibi birsey olmus oldu. Insanlar "Ceza farklilasti" diye düsünmesin, kesinlikle böyle birsey yok. Sadece sesimiz daha çok duyuluyor okadar.
Candan erçetin düeti herkes tarafindan çok egenildi. Parça ceza aprçasi gibi görüldü. Bu düet nasil oldu?
Teklif yine onlardan geldi ama ben 98 yilindan beri, aslinda "Yalan" parçasini duydugumdan beri Candan Erçetin'i öteki popçular ayni kefeye koymadim. yaptiklarini egeniyordum. Hatta Fucsh'la bir iki parçasini cover yapalim mi diye düsünmüstük. Her çikarttigi albümden en az 3-4 parçasini begenirdim. Bu olmasa bile ben ona teklif götürebilirdim. Teklif ondan geldi, rüya gibiydi. Hiç düsünmeden düeti kabul ettim. Sound geldi bize, prça çok iyiydi. Konu da çok güzeldi. Yasadigimiz yerle ilgili. Candan "Medcezir" albümünü dinlemis ve etkilenmis. Bu albümü çikarmak istediklerinden beri hep "Ceza'yla da birsey yapalim" demis. Stüdyoda sözleri okudum, çok begendi ve yaptik parçayi. Konserlerinde de bu parçanin mimari Ceza diyor. Ben utaniyorum. böyle seylere pek alisik degilim.
Albümde hangi parçalara klip çekilecek?
Tek klipte iki parça birden var. "Rapstar" parçasini hepsi ve arkasindan "Sabah basti geceyi" adli parçanin bir kismi olacak. O ikisi birlesik yani. Zaten "neyim var ki" parçasinin klibi su anda yayinlaniyor. ikinci olarak "holocaust" , "Dur dedi general" ve "Ben aglamazki" parçalari arasinda gidip geliyoruz.
RZA'nin geldigi konserde Yener'le barismistiniz. Albümde Yener'e bir DISS var.
Hala sorunlar varmi?
O gün çözdük her seyi, bir problemimiz yok. O parça daha önce yapilmisti. mastering ve mix bitmisti. Geri dönüsü olmadi. Maalesef öyele bir kaza oldu.
Forumlarda konusulan bir dedikodu var.Ben bunu canli sormak istiyorum. Sagopa'nin double albümünde "56 Denklemli intro" parçasinda Nankör - Bilgi diye bir kisim var. ( Ceza'nin gerçek adi Bilgin'dir ) O albümde senin hiç feat.'in olmamasi insanlarin bu lafin sana söylendigi hakkinda bir düsüncesi var. Bu sadece bir rastlantimi? Sagopa ile aranda bir sorun mu var?
Bence sadece bir rastlanti. Zannetmiyorum Sagopa'nin düsünerek böyle birsey yazacagini. O albüm çikmadan ve çiktiktan sonra aramiz iyiydi. Bi ara elbet bir sogukluk oldu ama bunun böyle olmamasi gerektigini anladik. Bu anlamda yazilmadigini zannetmiyorum. ol sa bile o dönemde yazilmistir. O albümü hazirlarken ayri yerlerde oldugumuz için feat. yapmadim.
Gelecek için planlarin nedir?
Bir stüdyo kurmayi düsünüyorum. Orada iyi oldguna inandigim grup ve Mc'lere destek vermek istiyorum. Konserlerimize ve albümlere destek edecegim. Ileride askerligim var.
Son olarak mesajin nedir?
Röportaj için sana ve Blue Jean'a çok tesekkür ederim. Ilk bastan beri yanimdasiniz çünkü. Insanlar bizi desteklemeye devam etsinler. Yillar sonra arkalarina baktiklarinda bizleri ve kendilerini görecekler. Su anda Türkiye'de rap adina bir tarih yaziliyor. Eger begenmiyorlarsa sussunlar.Bunlar rap'i baltaliyor. Korsan Cd almasinlar. Korsan CD'lere verilen paralar bu isi yapan insanlara gitmiyor. Paralari yoksa albümümü alacak ben albümümü kopyalar veririm. Yeterki o paralar, o insanlara gitmesin. Dünyaya baris!.