Hipotiroid Nasıl Oluşur?
Hipotiroid genelikle tiroid bezinin iltihaplanması (tiroidit) nedeniyle ortaya çıkar. Antikorlar tiroid dokularını tahrip eder ve böylece bezeler yeterince hormon salgılıyamaz. Hormon salgılamasının azalmasından tiroid amaliyatı ve hipertiroide (tiroidin aşırı çalışması) karşı kulanılan ilaçlar bezenin yetersiz hormon salgılamasına neden olur. Hipotiroidin oluşmasında bir diğer önemli sebepte hipofiz bezesinin yeterince yönlendirme hormonu salgılamamasıda aynı şekilde hipotiroide sebep olur.
Hipotiroidin Belirtileri:
Hormon yetersizliği sonucu bütün organların çalışması yavaşlar.
1-) Konsentrasyon zafiyeti
2-) Yorgunluk
3-) Üşütme
4-) Kabızlık
5-) Derinin kuru ve soguk olması
6-) İştahsızlık
7-) Kilo alma
8-) Kalbin büyümesi ve kalp atışlarının yavaşlaması
9-) Saçlar kırılgan ve kuru olur.
10-) Damar sertliği
11-) Sesin derinden ve kısık gelmesi
12-) Adet anormalikleri
***
13-) Unutkanlık
14-) Sinir sisteminde çöküntüler
15-) Aşırı duyarlılık (bunlarda benim gözlemlerim)
Teşhis:
Kandaki T3 ve T4 hormonlarının oranı muayene ile ölçülür. Tiroidit (tiroid bezesinin iltihaplanması) halinde dokular antikorlar tarafından tahrip edilip edilmediği muayene ile araştırılır. Bebeklerde hipotiroid olup olmadığının bilinmesi hayat kurtarıcı olabilir.
Tedavi:
Hipotiroid teşhisi konduktan sonra sentetik ilaçlarla tedaviye başalnır ve ilaçların dozajını doktoru belirler. Şayet hasta hipotiroid nedeniyle komaya girmişse o zaman injeksiyonla L-Tiroksin (L-Thyroxin) verilir. Bunun oranını doktor belirler ve bu genelikle 800 mikro gramdır. Şifalı bitkilerle tedavi mümkündür ve bunların başında denizsüngeri, havalı yosun, mineotu, bozotu, ve sıracaotu preparatları veya Gökçek İksiri kulanılır. Tiroid bezi hem hipertiroide hemde hipertiroid'de şişer. Şayet şişlik sert, soğuk ve derimsi yumru şeklinde ise bu hipotiroid nedeniyle ortaya çıkar ve genelikle dağlık bölgelerde yaşayan ve iyot eksikligi olan yörelerde görülür. Guvatr yumuşak, sıcak, ve kanlı ise buda hipertiroid nedeniyle olur. Ve genelikle denize yakın yörelerde görülür. Bunun sebebi basedow hastalığıdır.
Tiroid Hastalari Diyet Yapmalı
Metabolizmanın çalışmasını kontrol eden tiroit hormonlarındaki herhangi bir bozukluk ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Ülkemizde yaygın olarak görülen hipotiroit sorunlarında beslenme büyük önem taşıyor. Hipotiroit hastalarının nasıl besleneceğini bilmesi gerektiğini söyleyen diyetisyen Yasemin Batmaca, özellikle iyotlu gıdalara dikkat çekiyor. Batmaca, bilinmesi gerekenleri 15 maddede özetliyor.
BESLENME ÖNERİLERİ
1- Genel olarak sağlıklı bir diyet tüketebilirsiniz. Bu diyet, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller, posa ve su yönünden zengin olan tüm yiyeceklerin, diyetisyeniniz tarafından, sizin bünyenize özel hazırlanan miktarlarında olmalı.
2- Bunun dışında aynı zamanda iyi bir omega - 3 kaynağı olan balığı, FDA'nın da (Food and Drug Administiration) belirttiği gibi haftada en az iki kez tüketebilirsiniz.
3- Derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketimi de yine sağlıklı beslenme çerçevesinde olması gerekenlerden.
4- Tam tahıl ürünleri ve kuru baklagil tüketimini sağlamalısınız. Kuru baklagiller özellikle iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada en az 1 kez tüketmelisiniz.
5- Kelp gibi yosunların tüketiminde dikkatli olmalısınız.
6- Sarımsak, su teresi, yumurta sarısı gibi besinleri fazla tüketmemelisiniz.
AŞIRIYA KAÇMAMALISINIZ
7- Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı almamalısınız. Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.
8- Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.
9- Çiğ lahana, yer fıstığı, çam fıstığı, şalgam, hardal, darı tüketimlerinde de yine dikkatli olmalısınız. Bu besinleri pişirerek tüketmeniz daha uygun olabilir.
10- Diyetinizle, ihtiyacınıza uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri ve sarmısak) aldığınızdan emin olmalısınız.
11- Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ayçekirdeği ve susam tüketmelisiniz.
12- Çinko bakımından zengin badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme alışkanlıklarınız arasında olmalı.
13- E, A ve C vitaminini yeterli miktarlarda aldığınıza emin olun.
14- B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B6 (Piridoksin) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır.
15- Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz, troit bezinin salgısını ve salgılanan troit hormonuna karşı doku duyarlılığını artmasını sağlar. Metabolizma yavaş çalışıyor iken egzersizle ve kas kütlesinin artırımıyla metabolizma hızı artırılabilir.