Kolik ağrıların semptomları nelerdir?
Yeni doğan bebeklerde hiçbir neden yokken, anormal rahatsızlıkların veya ağlama nöbetlerinin ortaya çıkması azımsanmayacak kadar yaygındır. Bebeğinizde kolik olduğunu düşünüyorsanız, şu semptomlara dikkat etmelisiniz:
• Sakinleştirme çabalarınıza rağmen, uzun süre çok fazla ağlar
• Semptomlar her gün veya gece aynı zamanlarda ortaya çıkar, yemekten sonra daha sık görülür, ve genellikle başladığı gibi birdenbire sonlanır.
• Gaz rahatsızlığı ve karın şişliği belirtileri gösterir
• Karın sert ve şişmiş olur, dizlerini karnına çeker, yumruklarını sıkar, kolarını ve bacaklarını sağa sola sallar
• Sık sık uykusuzluk, rahatsızlık, ve huysuzluk görülür
Çoğu durumda, kolik bebek için en kötü ağrı deneyimlerinden birine dönüşebilir. Kolik, genellikle ara ara gelen şiddetli kramplarla beraber ortaya çıkan, akut karın ağrısı şeklinde görülür, ancak bebekler sıkıntılarını tam olarak ifade edemedikleri için, ebeveynler problemin nedenini anlamakta güçlük yaşarlar. Kolik, bebeklerde en yaygın ilk haftalar ile dört ay arasındaki dönemde görülür; çok nadir olarak bebek altı aylık oluncaya kadar devam eder.
Pediatristler, kolik teşhisi için “üç ay, haftada en az üç defa, günde üç veya daha fazla saat” kuralını dikkate alırlar. Bebeklerin yaklaşık %25’i, kolik teşhisinde bu “üç kural”a uymaktadır.
Bebekler neden kolik olurlar?
Uzmanlar, tek ve açık bir kolik nedeni belirleyememişlerdir. Ancak, pek çok kanıt koliğin farklı bebeklerde farklı nedenlere dayandığını gösteriyor. Birçok faktörün kombinasyonu kolik ağrılarına ve rahatsızlığına neden olabilir.
• Yeni doğan bebeklerdeki sindirim sistemi gelişimini henüz tamamlamamıştır. Gastrointestinal sistem, kelimenin tam anlamıyla fonksiyonlarını öğrenmektedir. Sindirimi destekleyen kaslarda, yiyeceği hareket ettirmek için gerekli uygun ritimler henüz gelişmemiştir. Bunlara ek olarak, yeni doğan bebeklerde sindirime yardımcı yararlı bakteriler (prebiyotikler) yoktur, bu bakteriler zamanla çoğalırlar. Bütün bunlar, bebeklerin neden ilk altı ayda kolik ağrılarının olduğunu açıklıyor.
• Emziren annelerin yediği bazı gıdalar, gaza dönüşen kimyasallar ve allerjenler içerebilir. Emzirme sırasında, gaz yapan yiyeceklere ait elementler, anne sütüyle beraber bebeğe geçebilir ve bebekte gaza ve şişkinliğe neden olabilir.
• Bebekler, beslenme ve ağlama sırasında genellikle hava yutarlar, ve rahatsızlıklarına ek olarak gaz ve şişkinlik artar.
Ayrıca bebeklerdeki sinir sistemi henüz tam olarak gelişmediği için, alışılmadık görüntüler ve sesler rahatsızlığı artırabilir. Çok fazla uyarana maruz kalan bebeklerde genellikle şiddetli kolik, huysuzluk, ve daha sonra gün içinde veya gece uyuma güçlüğü görülür. Genel olarak, televizyon, telefon, kalabalık gibi faktörler, bebekte kolik ve huysuzluk ihtimalini artırır.
Kolik için tedavi seçenekleri nelerdir?
Kolik ve aylarca süren sıkıntı ve uykusuzluk, hem bebeğin hem de ebeveynin, kendini yorgun, endişeli, sersem, suçlu, ve yetersiz hissetmesine neden olabilir. En önemlisi bebeğinizle aranızdaki sevgi bağını oluşturmanız ve korumanız gerekir. Eğer bebeğinizde kolik ısrarla devam ediyorsa, bebeğinizin sıkıntısını hafifletmek için, muhtemelen evde hazırlanmış güvenli, doğal ve etkili kolik ilaçlarına yöneleceksinizdir. Bebeklerdeki koliğin tedavisi için pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Ancak, herhangi bir ilaç kullamadan önce mutlaka pediatristinizle görüşmeniz gerekir.
Homeopatik ilaçlar, kolik tedavisi için oldukça iyi bir seçim olabilir. Homeopati, güvenli tamamen anti-alerjen ve yan etkisizdir.
Ancak piyasada satılan ürünlere dikkat etmelisiniz. Bu tür ürünlerde genellikle şu maddeler bulunur:
• Sodyum bikarbonat. Sodyum bikarbonat, bazik özelliği nedeniyle, bebeğin mide asitinin pH değerini doğal olarak değiştirir. Asitik bir midede meydana gelen asitik reflüde etkili olabilir. Ancak, bebeğin sisteminde pH dengesinin değişmesi, bazik durumun artmasına ve koliğin kötüleşmesine neden olabilir. Ayrıca, sodyum bikarbonat, kan dolaşımına geçer ve bu nedenle istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Yapılan çalışmalar, sodyum bikarbonatın folik asitle ve demirle etkileşime girerek, bu iki besin maddesinin fonksiyonlarını veya emilimini etkilediğini göstermiştir.
Bu nedenle, sodyum bikarbonat “5 yaşından küçük çocuklarda” kullanılmamalıdır. Anti-asit ürünler iki haftadan fazla kullanılmamalıdır. Bazı doktorlar, sodyum bikarbonatın bebekte elektrolit dengesini bozduğunu ve bu durumun ciddi problemlere yol açabileceğini belirtiyorlar.
• Dereotu yağı, karanfil yağı, rezene özü, zencefil özü gibi uçucu yağlar ve özleri, bu tür ürünlerde kullanılabilir. Bitkisel yağlar ve özleri güvenli olarak bilinmektedir. Ancak, bebeğinize bu yağlardan ve özlerden vermeden önce yan etkileriyle ilgili bilgi edinmelisiniz.
Sonuç
Eğer bebeğinizde kolik olduğunu düşünüyorsanız, bebeğinizin bulunduğu ortamı ve yediklerini değiştirebilirsiniz. Doktorunuza, alternatif tedavi yöntemlerini sormalısınız. İlaçlar ve yapay kimyasalların dışında, güvenli, doğal ve etkili tedavi yöntemleri mevcuttur.
Unutmayın ki bebeğiniz bu dünyaya alışıyor, ve büyüdükçe kolik ağrıları yok olacaktır. Sindirim sistemi fonksiyonlarını iyi bir şekilde yapmayı öğrenecektir. Bebekler, yaşamlarının ilk üç ayında kendilerini sakinleştirme kabiliyetine sahip değildir. Kendini yatıştırma, zamanla gelişen bir yetenektir.